Ufuk Gazetesi

5G komt in 2019, maar ware potentieel laat op zich wachten

5G komt in 2019, maar ware potentieel laat op zich wachten
305
02 Mart 2019 - 20:50

Telecombedrijven en smartphonefabrikanten zijn stellig: het langverwachte 5G-netwerk is werkelijkheid. Op techbeurs MWC waren er vele voorbeelden te zien, maar het uiteindelijke potentieel van 5G is nog steeds toekomstmuziek.

Op MWC spreken bedrijven al jaren over de komst van het snellere 5G-netwerk, maar in 2019 komt het netwerk er echt. Althans: op sommige plekken ter wereld. In Nederland wordt het 5G-netwerk in het komende jaar in elk geval nog niet uitgerold.

Toch werden op MWC verschillende telefoons met 5G-ondersteuning getoond. LG, Samsung, OnePlus en Huawei zijn enkele van de smartphonefabrikanten die in 2019 een telefoon op de markt brengen die klaar is voor het nieuwe netwerk. Veel van die telefoons worden in Nederland nog niet uitgebracht, simpelweg omdat gebruikers er hier niets aan hebben, hoewel de telefoons ook ondersteuning bieden voor 3G en 4G.

Op korte termijn is de grote belofte van 5G dat het mobiele netwerk sneller wordt. Bedrijven probeerden tijdens persconferenties op MWC uit te leggen wat er met de nieuwe snelheden mogelijk wordt. Topman Peter Gauden van Huawei zegt dat een film met een grootte van 1 GB met 5G binnen drie seconden is te downloaden. Cristiano Amon, topman bij Qualcomm, voegt daaraan toe dat 5G het streamen van 4K-films even makkelijk maakt als het streamen van muziek.

“De algemene snelheid gaan omhoog, wat je vooral op drukke plekken zult merken”, zegt Jurjen Veldhuizen van Huawei Nederland. “Gemiddeld zitten de snelheden nu op 50 megabit per seconde in Nederland. Dat is best goed, ook vergeleken met andere landen. Ik verwacht dat de downloadsnelheid richting de 100 megabit per seconde gaat. Uploads zullen ook verbeterd worden, maar in mindere mate. Maar belangrijker is dat meer gebruikers onder dezelfde mast bediend kunnen worden met dezelfde snelheid.”

Op die manier staat het netwerk van 5G toe dat veel meer apparaten tegelijkertijd verbonden kunnen worden zonder dat dat storingen veroorzaakt. Het gaat daarbij voornamelijk om internet-of-things-apparaten (IoT) die aan het internet gekoppeld worden, zoals slimme wasmachines, koelkasten en lampen.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland