Ufuk Gazetesi

Afghanistan onderzoekt misbruik leden nationaal vrouwenelftal

Afghanistan onderzoekt misbruik leden nationaal vrouwenelftal
188
04 Aralık 2018 - 18:30

De Afghaanse president heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven onderzoek te doen naar beschuldigingen over seksueel misbruik van leden van het nationale vrouwenvoetbalteam. De Britse krantThe Guardian schreef vrijdag dat spelers zijn misbruikt, door onder anderen de voorzitter van de Afghaanse voetbalbond AFF.

Het OM zegt dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht en dat schuldigen worden gestraft. In het Afghaanse parlement zijn vragen gesteld.

Ook de wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek begonnen en de Deense sportkledingproducent Hummel heeft zijn banden met de Afghaanse bond verbroken.

The Guardian sprak met onder anderen een voormalig hoofd van het vrouwenvoetbal bij de AFF, Khalida Popal. Zij vertelde over de gebeurtenissen op een trainingskamp in 2016 in Jordanië.

Popal zelf woont net als een aantal spelers in het buitenland. Spelers die vanuit Afghanistan naar het trainingskamp reisden, werden door twee mannen begeleid. “Ze treiterden de meisjes en bekten ze af, vooral de meisjes uit Afghanistan, omdat ze wisten dat die niets zouden terugzeggen”, zei Popal. “Ik zei hun dat dit niet kon en dat ik een klacht zou indienen.”

“Maar het ging door. Deze mannen gingen naar de kamers van de spelers en bleven daar slapen. AFF-bestuurders vertelden meisjes dat ze hen op de selectielijst konden zetten en dat ze 100 dollar per maand kregen als ze overal ja tegen zeiden.”

Volgens het hoofd van het Afghaanse Olympisch Comité klopt dit laatste niet. “Seksueel misbruik bestaat, niet alleen binnen de voetbalbond, maar ook bij andere sportbonden. Dat moeten we bestrijden.”

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland