Ufuk Gazetesi

Alles wat je wil weten over borstverkleining operaties

Alles wat je wil weten over borstverkleining operaties
361
18 Mart 2019 - 13:28

Prof. Dr. Bekir Atik geeft antwoord op alle vragen die je hebt over borstverkleining operaties die niet alleen vanuit esthetisch oogpunt maar ook vanwege functionele problemen worden uitgevoerd.

Borsten zijn een van de belangrijkste organen die ervoor zorgen dat vrouwen zich gelukkig en veilig voelen met hun lichaam. Tegelijkertijd is het zowel esthetisch als functioneel gezien een van de belangrijkste operaties binnen de plastische chirurgie.

De borsten kunnen om verschillende redenen groot zijn. Genetische factoren, hormonale stoornissen of bepaalde ziektes kunnen resulteren in grote borsten die niet in proportie zijn met het lichaam.

Vrouwen met grote en hangende borsten kloppen naast esthetische redenen ook met gezondheidsklachten aan bij plastische chirurgen. Dit omdat grote borsten niet alleen esthetische zorgen geven maar ook negatieve effecten heeft op de gezondheid.

Grote borsten zorgen voor;

 1. Serieuze rug- en nekklachten,
 2. Armklachten,
 3. Bewegingsbeperking,
 4. Pijnlijke schouders door snijdende BH-banden,
 5. Dikker uitzien dan dat je daadwerkelijk bent,
 6. Moeilijkheden bij het kiezen van kleding en ondergoed,
 7. Uitslag, irritatie of schimmelinfectie van de huid onder de borsten,
 8. Psychologische problemen tijdens adolescentie,
 9. Deformatie van lichaamshouding.

Ervaar je als vrouw deze problemen dan kan een borstverkleining een oplossing bieden en ervoor zorgen dat de borsten gevormd en kleiner worden en meer in verhouding staan met het lichaam.

Helpen bepaalde oefeningen of middelen om de borsten kleiner te maken?

De groei van de borsten begint met de adolescentie en is meestal voltooid met de 20stelevensjaar. Als de groei van de borsten is voltooid helpen oefeningen, crèmes of medicijnen niet om kleine borsten te vergroten of grote borsten te verkleinen.

Oefeningen hebben namelijk geen invloed op het borstweefsel, maar op het spierweefsel onder het borstweefsel. Bij inspanning groeit deze spier, maar dit heeft geen effect op het borstweefsel en het uiterlijk van de borsten.

Wat wordt er gedaan vóór een borstverkleining operatie?

Een borstverkleining operatie wordt onder algehele anesthesie uitgevoerd waardoor het nodig is om bepaalde voorbereidingen te treffen voordat de operatie plaatsvindt.

Het is uiterst belangrijk dat de patiënt vooraf aan de operatie gedetailleerde informatie geeft aan de chirurg over haar ziektes, medicijngebruik, eerdere operaties of zaken die van belang kunnen zijn en eventueel een risico kunnen vormen tijdens de operatie.

Naast het afnemen van bloedtesten moeten, indien nodig, aanvullende onderzoeken zoals mammografie of echografie uitgevoerd worden.

Om bloedingsproblemen tijdens de operatie te voorkomen zal een week voor de operatie onder toezicht van een arts gestopt moeten worden met bloedverdunners.

Hoe wordt een borstverkleining operatie uitgevoerd?

Afhankelijk van de vorm en grootte van de borst zal de operatie gemiddeld tussen de 2 en de 3 uur duren en onder algehele anesthesie uitgevoerd worden.

Voor de operatie zal met metingen en tekeningen de hoogte van de tepel en hoeveelheid van de te verwijderen huid en weefsel bepaald worden. Door het borstweefsel in de juiste verhouding tot het lichaam te vormen, de tepel op de juiste hoogte te plaatsen en de te veel aan weefsel te verwijderen zal de operatie beëindigd worden.

Bij alle chirurgische ingrepen zijn er littekens en zo ook bij een borstverkleining operatie. Deze littekens variëren afhankelijk van de grootte van de borsten, genetische aanleg en fysiologische lichaamsstructuur van een persoon. De littekens zijn te zien:

 • Rondom de tepel,
 • Vanaf de tepel verticaal naar beneden,
 • Vanaf de tepel verticaal naar beneden en horizontaal onder de borst (anker methode).

De littekens zullen binnen een periode van 6 tot 12 maanden in grote mate vervagen. Het is niet mogelijk om ze helemaal onzichtbaar te maken maar met bepaalde crèmes en moisturizers is het te verminderen.

Wat zijn de risico’s van een borstverkleining operatie?

Zoals met elke chirurgische operatie, zijn er ook bepaalde risico’s bij een borstverkleining operatie. Bloedingen, infecties, verlies van gevoel, anesthesierisico’s zijn de risico’s van een borstverkleining operatie en van vele andere chirurgische ingrepen. Wanneer de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen, zijn deze risico’s geminimaliseerd.

Hoe verloopt de herstelperiode na een borstverkleining operatie?

Zoals eerder vermeld wordt de operatie uitgevoerd onder algehele anesthesie en duurt gemiddeld tussen de 2-3 uur. Om bloedingsproblemen tijdens de operatie te voorkomen, worden 2 drains geplaatst. Deze drains worden 2 of 3 dagen na de operatie tijdens de controle door de chirurg verwijderd. Na een paar uur rust na de operatie maakt de patiënt onder begeleiding korte wandelingen.

Na een overnachting in het ziekenhuis wordt de patiënt ontslagen. De chirurg geeft adviezen en schrijft pijnmedicatie voor om de eerste dagen pijnloos te doorbrengen.

Hoewel de drains de eerste dagen voor bewegingsbeperking zorgen, zal dit na het verwijderen van de drains grotendeels verdwijnen.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland