Ufuk Gazetesi

Apple beluistert Nederlandse Siri-opnames

Apple beluistert Nederlandse Siri-opnames
266
02 Ağustos 2019 - 9:12

Medewerkers van een bedrijf dat door Apple wordt ingezet, luisteren mee met Nederlandstalige opnames van de stemassistent Siri, zonder dat het bedrijf dat expliciet duidelijk heeft gemaakt. Het werk is uitgevoerd door werknemers van het Ierse bedrijf GlobeTech, blijkt uit verklaringen van een klokkenluider en documenten die NU.nl in handen heeft.

Apple laat vrijdagochtend aan NU.nl weten dat het bedrijf voorlopig wereldwijd stopt met het laten beluisteren van Siri-fragmenten. Dat gebeurde na een publicatie vanThe Guardian en nadat NU.nl vragen over de praktijken aan het bedrijf had voorgelegd.

De fragmenten die beluisterd worden, zijn meestal spraakopnames die worden gemaakt nadat een gebruiker “Hé Siri” heeft gezegd of de Siri-knop heeft ingedrukt om de assistent een commando te geven. De medewerkers kregen in een klein deel van de gevallen echter ook onbedoelde opnames, waarin bijvoorbeeld delen van gesprekken terugkomen, te horen.

Apple maakt Siri-gebruikers tot op de dag van vandaag niet expliciet duidelijk dat opnames door anderen beluisterd kunnen worden. Een Nederlandse oud-medewerker van GlobeTech die een paar jaar geleden voor het bedrijf Siri-fragmenten beluisterde en transcripten controleerde, zegt tegen NU.nl dit niet als “de netste manier van zakendoen” te beschouwen.

NU.nl kwam in contact met de klokkenluider nadatVRT NWS en deNOS in juli onthulden dat Nederlandse opnames van de Google-stemassistent door anderen beluisterd kunnen worden. “Eigenlijk dacht ik dat het algemene kennis was. Het verbaasde me dat in dat artikel stond dat onbekend is of Apple het ook doet.”

Bron: NU.NL

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle