Ufuk Gazetesi

Bosnische oorlogsveteraan helpt migranten

Bosnische oorlogsveteraan helpt migranten
372
12 Şubat 2019 - 13:41

Tot ongeveer een jaar geleden was Velika Kladusa, in Noordoost-Bosnië, een rustig grensplaatsje waar weinig gebeurde. Dat veranderde plotsklaps in de eerste maanden van 2018. Toen begonnen migranten en vluchtelingen te ontdekken dat Velika Kladusa aan de poort van Europa ligt, bij de grens van EU-lid Kroatië.

Het veranderde ook het leven van Asim Latic, een 64-jarige oorlogsveteraan en restauranteigenaar. Rond het middaguur loopt het snel vol in zijn kleine restaurant. Voorheen was dit een rustig pizza-restaurant voor locals. Nu doet het dienst als eethuis voor vluchtelingen en migranten. Latic rent heen en weer met borden dampende rijst met kip. “Hungry, hungry?”, roept hij naar de jonge mannen die aan tafeltjes zijn gaan zitten. “Yes yes, hungry”, hoort hij terug. Sommigen verblijven al maanden in Velika Kladusa. Ze kennen Latic, ze noemen hem ‘papa’.

Latic begon gratis maaltijden aan te bieden toen hij merkte dat er steeds meer families en jonge mannen uit landen als Afghanistan, Pakistan, Syrië en Algerije in zijn stadje rondliepen. “Ze hadden geen fatsoenlijke schoenen, sommigen hadden niks te eten”, zegt hij. Gezinnen met kinderen zijn inmiddels opgevangen in tijdelijke faciliteiten, maar jonge mannen zwerven nog altijd door de plaats. Latic maakt geen onderscheid tussen migranten en vluchtelingen, tussen alleenstaande mannen of families. “Je kunt die mensen niet zomaar negeren. Ze hebben onze steun nodig.”

Hij besloot daarom zijn restaurant voor ze open te stellen. Met vijf medewerkers zorgt hij elke dag voor honderden gratis maaltijden. In de wintermaanden zo’n 300 per dag, in de zomer loopt het op tot 500 of meer.

“Toen ik ze voor het eerst zag, dacht ik aan mezelf. Aan hoe het hier was in de jaren van de oorlog”, vertelt Lasic. “We zijn allemaal oorlogsveteranen”. Tijdens de Bosnië-oorlog sloot Latic zich aan bij het Bosnische leger. In Velika Kladusa werd flink gevochten. “Het is mij en mijn familie ook overkomen dat we drie, vier dagen niks te eten hadden in die tijd. Dus ik weet wat deze mensen doormaken. Hoe moeilijk ze het hebben.”

Gebeurtenissen op andere plekken langs de Balkanroute bepaalden het lot van Velika Kladusa, en andere plaatsen in het noordoostelijke puntje van Bosnië-Herzegovina. De grens tussen Servië en Hongarije werd hermetisch afgesloten met een hek. Ook de grens tussen Servië en Kroatië slibde dicht door versterkte grenscontroles door de Kroaten. Even leek Roemenië een lucratieve tussenstop, maar ook die route bleek gauw weinig succesvol.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle