Ufuk Gazetesi

Docenten voelen zich steeds minder veilig

Docenten voelen zich steeds minder veilig
171
28 Kasım 2018 - 11:22

Bijna een kwart van de docenten in het voortgezet onderwijs voelt zich op school minder veilig dan drie jaar geleden. Een op de tien beoordeelt de eigen veiligheid zelfs met een onvoldoende.

Dit blijkt woensdag uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend docenten in het voortgezet onderwijs over de laatste twaalf maanden.

Hoewel 83 procent van de docenten hun eigen sociale veiligheid met een 7 of hoger als voldoende beoordelen en 14 procent zich veiliger voelt dan drie jaar geleden, is het gemiddelde cijfer in drie jaar gedaald van 8,6 naar 7,8.

Docenten die alleen lesgeven op het vmbo-basis of -kader, geven vaker lage cijfers. Gemiddeld gaat het om een 7,1. Havo- en vwo-docenten lijken zich met een gemiddelde van 8,0 het veiligst te voelen op werk.

Van alle ondervraagden zegt 23 procent te zijn geconfronteerd met ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden. In de meeste gevallen gaat het om ongewenste omgangsvormen, gevolgd door verbale intimidatie of geweld.

Een kwart van de docenten kreeg te maken met verbaal geweld door leerlingen. Zo werden ze bijvoorbeeld uitgescholden, gekleineerd of bedreigd. Een op de tien zegt dat ook ouders dit gedrag jegens hen vertoonden.

Daarnaast had een op de vijftig docenten te maken met fysiek geweld door leerlingen, met name duwen en slaan. Slechts drie van alle ondervraagden kregen te maken met fysiek geweld door ouders.

Veel docenten geven aan dat zij leerlingen met drugs hebben gezien. 39 procent heeft het over een leerling die stoned in de klas zat en 29 procent over drugshandel op en rondom school. Ook hebben ze meegemaakt dat een leerling een diefstal pleegde (47 procent) of vuurwerk bij zich had (40 procent).

​De groep met een veiligheidsgevoel van 6 of lager, geeft vaker aan dat deze gebeurtenissen plaatsvinden op school. Het verschil ligt in de meeste gevallen rond de 10 procent. Deze docenten stellen dat de schoolleiding onvoldoende actie onderneemt bij incidenten en spreken van een angstcultuur.

Degenen die hun eigen sociale veiligheid met een 7 of hoger beoordelen, zeggen dat dit te danken is aan de steun van collega’s en leidingevenden. Daarnaast geven zij aan dat er minder incidenten zijn, doordat de school duidelijke afspraken en regels heeft en dat er voldoende controle is.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland