Ufuk Gazetesi

Iran zit volgens AIVD achter twee politieke moorden

Iran zit volgens AIVD achter twee politieke moorden
139
08 Ocak 2019 - 16:51

Iran zit volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken achter twee moorden die in 2015 en 2017 op Nederlands grondgebied zijn gepleegd.

Dat zegt het ministerie dinsdag op basis van informatie van de AIVD en buitenlandse inlichtingendiensten.

De moorden, die plaatsvonden in Almere en Den Haag, zijn deels de reden voor de sancties die de Europese Unie dinsdag oplegde aan twee Iraanse personen en de Iraanse militaire inlichtingendienst.

De liquidaties waren ook de reden dat in juni 2018 twee diplomaten van de Iraanse ambassade Nederland werden uitgezet.

Iran heeft elke betrokkenheid bij de liquidaties ontkend, stelt het ministerie in een Kamerbrief. De sancties die zijn opgelegd houden in dat de tegoeden en andere “financiële activa zijn bevroren”.

Ook Frankrijk en Denemarken zouden volgens het ministerie “getroffen zijn door Iraanse inmenging”. Zo zou in het laatstgenoemde land in 2018 een moordaanslag verijdeld zijn.

Een van de moorden is in Almere gepleegd. Het slachtoffer daarvan was Ali Motamed, die in Iran werd veroordeeld tot de doodstraf voor zijn betrokkenheid bij de grootste bomaanslag in het land ooit.

Het andere slachtoffer, ook een tegenstander van het Iraanse regime volgens het ministerie, werd in 2017 in Den Haag vermoord.

Hierbij gaat het om Ahmad Mola Nissi, de leider van de Arabisch-Iraanse verzetsbeweging Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland