Ufuk Gazetesi

Kabinet wil verkeersovertreders harder aanpakken

Kabinet wil verkeersovertreders harder aanpakken
226
06 Aralık 2018 - 12:32

Het kabinet wil mensen die verkeersregels overtreden harder gaan aanpakken. Het gaat dan vooral om mensen die bijvoorbeeld met drank of drugs op rijden en mensen die veel te hard rijden.

Dat staat in het Strategisch plan verkeersveiligheid 2030 en Landelijk uitvoeringsplan dat minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen en minister van Justitie Ferd Grapperhaus donderdag presenteren. Het doel dat de ministers zich hebben gesteld is nul verkeersdoden.

Mensen die op een brommer worden gepakt met alcohol of drugs op, moeten voortaan een geschiktheidstest ondergaan. Voorheen kon dat alleen bij mensen die een autorijbewijs hebben.

De helmen die motor-, scooter- en brommerrijders op moeten, worden ook verbeterd, staat in het plan. De eisen voor helmen worden flink strenger.

Naast bestuurders, worden ook de wegen aangepakt. Gevaarlijke kruispunten, oversteekplaatsen en rotondes worden allemaal verbouwd. Gemeenten en provincies gaan in kaart brengen welke wegen het gevaarlijkst zijn. De meeste verkeersdoden vallen namelijk op gemeentelijke en provinciale wegen.

Het plan is de invulling van het regeerakkoord. Daarin stond al dat de landelijke overheid nauwer moet gaan samenwerken met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisatie om de verkeersveiligheid te vergroten.

In 2017 kwamen 613 mensen om het leven in het verkeer, dat aantal blijft de afgelopen jaren ongeveer gelijk. Het ernstig gewonden stijgt echter wel, dat is in 2017 uitgekomen op 20.800. De kosten voor ongelukken zijn ongeveer 14 miljard euro per jaar.

De nieuwe aanpak is nodig omdat het drukker in het verkeer is geworden, volgens minister Van Nieuwenhuizen. Ook zijn er nieuwe voertuigen zoals e-bikes en verandert het rijgedrag door de mobiele telefoon.

Verscheidene plannen waren al eerder naar buiten gekomen zoals trajectcontrole op provinciale wegen en hogere straffen voor rijden met drank op en ernstige verkeersdelicten.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle