Ufuk Gazetesi

Kritiek op doodstraffen voor moord Khashoggi

Kritiek op doodstraffen voor moord Khashoggi
130
24 Aralık 2019 - 16:53

Internationaal is kritisch gereageerd op de rechtsgang rond de moord op journalist Jamal Khashoggi. Vandaag werden vijf mensen in Saudi-Arabië schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Amnesty International spreekt van een “schijnvertoning die gerechtigheid noch waarheid oplevert”.

De verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, noemt de vonnissen “te onrechtmatig om te worden geaccepteerd”. Ook de uitgever van The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi columns schreef, zegt teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Bestuursvoorzitter Fred Ryan schrijft dat de gang van zaken doet vermoeden dat een “schijnproces” heeft plaatsgevonden.

Mensenrechtenexpert Agnès Callamard, die de moord voor de Verenigde Naties onderzocht, spreekt in een serie tweets van een “aanfluiting” en stelde dat degenen achter de misdaad “nauwelijks door het onderzoek en de rechtszaak zijn aangeraakt”.

Christophe Deloire, secretaris-generaal van Verslaggevers zonder Grenzen, zegt dat de veroordelingen kunnen worden gezien als een manier om getuigen “voor altijd het zwijgen op te leggen”.

Ook Turkije, het land waar de moord plaatsvond, zegt dat rechtszaak niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Zo is het lichaam van Khashoggi nog altijd niet teruggevonden en is nog steeds niet duidelijk wie de opdracht tot de moord gaf.

De zoon van Khashoggi, Salah, liet op Twitter weten juist tevreden te zijn en dankte de Saudische rechterlijke macht voor een snelle rechtszaak. Een hoge Amerikaanse functionaris sprak van een “belangrijke stap” en moedigde Saudi-Arabië aan door te gaan met een eerlijk en transparant proces.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle