Ufuk Gazetesi

Macron wil dat regering in gesprek gaat met ‘Gele Hesjes’

Macron wil dat regering in gesprek gaat met ‘Gele Hesjes’
157
03 Aralık 2018 - 15:11

De Franse premier Edouard Philippe moet met vertegenwoordigers van de ‘Gele Hesjes’-demonstranten en de fractieleiders uit het parlement gaan praten. President Emmanuel Macron heeft de premier zondag die opdracht gegeven in reactie op de grootschalige rellen in Parijs en andere Franse steden.

Macron en enkele ministers voerden zondag crisisoverleg, nadat protesten tegen de hoge kosten van brandstof en levensonderhoud zaterdag waren ontaard in chaos en gewelddadigheden. De president was na afloop van de G20-top in Argentinië gelijk naar huis gevlogen.

Franse media speculeerden vooraf over de mogelijkheid dat Macron de noodtoestand zou afkondigen, maar daarvan is dus geen sprake. Politievakbonden zouden hebben gevraagd om de maatregel. Wel moet minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maatregelen bedenken om de orde in het vervolg te handhaven.

Castaner sluit niet uit dat er alsnog een noodtoestand kan volgen. De politie en burgemeester krijgen dan meer bevoegdheden om de openbare orde te handhaven en er kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld.

Aangezien de ‘Gele Hesjes’ geen georganiseerd protest is, met duidelijke leiders, zal het lastig worden om een goed dialoog te voeren.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland