Ufuk Gazetesi

Nederland steunt Gambia tegen Myanmar

Nederland steunt Gambia tegen Myanmar
215
10 Aralık 2019 - 14:02

Nederland steunt Gambia in de zaak die het land heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof tegen Myanmar, vanwege volkerenmoord op de Rohingya. Minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat hij samen met Canada “alle mogelijkheden van steun en assistentie” aan Gambia verkent.

Ook andere landen worden benaderd voor steun. Eerder onderzocht Blok de mogelijkheid voor het aanspannen van een eigen, Nederlandse zaak tegen Myanmar, maar dat ligt volgens hem niet voor de hand. Uit gesprekken met andere landen bleek dat, met uitzondering van Canada, geen van die landen zo’n stap overweegt. Nu Gambia vorige maand naar het Hof is gestapt, heeft Blok besloten die zaak te steunen. Gambia maakt deel uit van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf morgen over de zaak. Twee jaar geleden werden zo’n 700.000 Rohingya – een moslimminderheid – door het Myanmarese leger verdreven. Daarbij zijn zeer ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd, stelde onder meer de VN vast. De vluchtelingen kwamen in kampen in het buurland Bangladesh terecht.

De regering van Myanmar, onder leiding van Aung San Suu Kyi, heeft tot nu toe steeds gezegd dat het leger niets fout gedaan heeft. Suu Kyi wil daarover getuigen in Den Haag.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle