Ufuk Gazetesi

‘Niemand komt hier voor zijn plezier’

‘Niemand komt hier voor zijn plezier’
534
13 Mayıs 2019 - 11:24

Ze plukken komkommers, steken asperges, maar werken ook aan de meest innovatieve chipmachines: arbeidsmigranten. Ze zijn onmisbaar voor de Nederlandse economie.

Ileana Ardelean is één van de ruim 800.000 arbeidsmigranten in Nederland. Haar twee kinderen wonen nog in Roemenië, vertelt ze. Zelf werkt ze zo’n acht maanden per jaar in Nederland. Samen met zestig andere Roemenen woont ze op een camping in Noord-Limburg, tussen de kassen en aspergevelden. Ze mist haar kinderen iedere dag.

“Niemand komt hier voor zijn plezier”, zegt Ardelean. De Roemenen komen hier om te werken en geld te verdienen. Van dat geld kunnen hun kinderen studeren, of ze sparen ermee voor een auto, een wc of warme douche in hun huis in Roemenië.

Een groot aantal Nederlandse sectoren – zoals de tuinbouw, voedingsindustrie en logistiek – zijn afhankelijk van deze buitenlandse werknemers.

Tuinbouwer Peter Aarts krijgt het werk in zijn komkommerkassen niet gedaan met alleen Nederlandse werknemers. Er komen amper Nederlanders op zijn vacatures af en als ze al komen werken, dan vinden ze het werk in de kassen vaak te zwaar of te saai. “Misschien te gemakkelijk, maar dan grijpen wij terug naar de arbeidsmigranten, waarmee we wél het werk verzet krijgen.”

Door vrij verkeer van arbeid tussen Nederland en de rest van de Europese Unie stijgt het aantal arbeidsmigranten in Nederland al jaren. De meesten van hen komen uit Polen en andere EU-landen. Daar komen de komende jaren naar verwachting nog tienduizenden arbeidsmigranten bij.

Slaaf

Dat de arbeidsmigranten vertrekken, is precies waar Christiaens bang voor is. “Je moet niet tegen de arbeidsmigrant zijn, maar je moet ze welkom heten. Want ze zijn ontzettend belangrijk voor onze Nederlandse economie. Zolang we ze niet welkom heten, ga je straks steeds meer problemen krijgen om deze mensen hier naartoe te krijgen. Met als resultaat dat ze uiteindelijk waarschijnlijk naar Duitsland gaan of naar Scandinavië of België. En dan zijn wij ze kwijt.”

Vladislavs Pimberis ís al vertrokken uit Nederland.Nieuwsuur sprak hem eerder dit jaar in zijn thuisland Letland over zijn plannen een toekomst in Nederland op te bouwen. Maar na drie maanden in Nederland te hebben gewerkt en gewoond, is hij uit teleurstelling over de slechte woonomstandigheden naar België verhuisd.

“Als ik de kans had gehad op normaal werk en een normale woning, was ik in Nederland gebleven. Maar nu ben ik in België en ben ik gelukkig”, vertelt hij in de woonkamer van zijn nieuwe appartement. “Hier voel ik me mens. Maar daar voelde ik me een slaaf. Daarom ben ik nu hier.”
NOS

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle