Ufuk Gazetesi

Oekraïense president kondigt staat van beleg af

Oekraïense president kondigt staat van beleg af
167
26 Kasım 2018 - 9:23

De Oekraïense president Petro Poroshenko wil de staat van beleg uitroepen in zijn land naar aanleiding van de aanval van Rusland op drie Oekraïense marineschepen zondag. Rusland heeft een noodbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd.

Poroshenko heeft de mogelijkheid een staat van beleg af te kondigen voor zestig dagen. Dat moet nog wel goedgekeurd worden door het parlement. Dat zal waarschijnlijk maandag gebeuren, wanneer de president het voorlegt aan het parlement.

Bij een staat van beleg neemt het leger veel taken van de centrale overheid over, waarbij vele burgerlijke vrijheden tijdelijk worden opgeschort in het belang van de nationale veiligheid. Op die manier krijgen de autoriteiten meer bevoegdheden.

Eerder op zondag beschoot en confisqueerde Rusland drie Oekraïense marineschepen in de Straat van Kertsj. Poroshenko riep zondagavond zijn veiligheidskabinet bijeen om de situatie te bespreken.

De zeestraat ligt tussen Rusland en Oekraïne en grenst aan het schiereiland de Krim. Het eiland is al jarenlang onderwerp van spanningen tussen de landen, sinds Rusland het schiereiland in 2014 annexeerde.

Poroshenko zou tijdens de bijeenkomst met de veiligheidsraad hebben benadrukt dat de staat van beleg geen beperkingen voor de Oekraïense bevolking tot gevolg zou hebben. Wel roept de president volgens het Russische persbureauInterfaxreservisten op zich alvast gereed te maken.

Volgens Oekraïense media is Poroshenko niet van plan een tegenaanval uit te voeren op Rusland.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland