Ufuk Gazetesi

Onderzoeksraad opnieuw kritisch over landelijk vuurwerkbeleid

Onderzoeksraad opnieuw kritisch over landelijk vuurwerkbeleid
177
28 Kasım 2018 - 15:59

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uit opnieuw kritiek op het landelijk vuurwerkbeleid. In een dinsdag verschenen notitie stelt de raad dat de door het kabinet genomen maatregelen niet tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade leiden.

De raad diende eind vorig jaar bij het kabinet een rapport in waarin zeven aanbevelingen worden gedaan voor de verbetering van de veiligheid rondom de jaarwisseling.

Een deelverbod op vuurwerk, gericht op vuurpijlen en knalvuurwerk, is volgens de OVV essentieel in de strijd tegen de vele gevaarlijke incidenten op Oudjaarsavond. De andere aanbevelingen gelden als een aanvulling hierop.

De raad stelt zelfs dat een deelverbod de “enige manier” is om consumenten te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk. Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon door vuurwerk. Daarnaast vallen er honderden gewonden. “Het voortdurende patroon van veel letsel en omvangrijke schade moet worden doorbroken.”

Het kabinet vindt een verbod momenteel te ver gaan. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dit alleen overwegen als blijkt dat andere maatregelen niet werken.

Een van die maatregelen is een stabilisatiemechanisme voor vuurpijlen. Vuurwerkverkopers moeten deze vanaf dit jaar leveren, maar vorige week bleek dat geen enkele standaard veilig genoeg is. Geen van de mechanismen is goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Om ongevallen met knalvuurwerk te voorkomen, wordt ingezet op voorlichting. De effecten van deze nieuwe maatregelen worden volgend jaar geëvalueerd.

Grapperhaus zei eerder deze maand dat gemeenten vanaf volgend jaar zelf kunnen besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Ze konden al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar het was lastig om een hele gemeente tot vuurwerkvrije zone uit te roepen.

Meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, stellen dat een verbod alleen op nationaal niveau effectief en handhaafbaar is. Daar is de OVV het mee eens. De raad stelt dat “elke burger dezelfde mate van bescherming verdient”.

De verkoop van vuurwerk vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 31 december. Consumenten hebben drie dagen tijd om vuurwerk aan te schaffen, zoals in het Vuurwerkbesluit bepaald is.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland