Ufuk Gazetesi

Onderzoeksraad publiceert rapport over Schipholcrash

Onderzoeksraad publiceert rapport over Schipholcrash
172
21 Ocak 2020 - 17:11

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een deelrapport over het ongeluk met het Turkish Airlines-toestel op Schiphol in 2009 op de website gezet. De raad voelt zich hiertoe gedwongen na de publicatie over het onderzoek naar de crash in The New York Times.

“Omdat er afgelopen dagen vragen zijn gerezen over de betreffende deelstudie, heeft de raad besloten om de studie te publiceren”, staat op de website.

Volgens de schrijver van het deelrapport, hoogleraar Sidney Dekker, zijn de bevindingen van zijn onderzoek grotendeels weggelaten in het rapport en de eindconclusie van de Onderzoeksraad. Dit zou zijn gebeurd onder druk van de Amerikanen die niet wilden dat fouten van Boeing benadrukt zouden worden.

De bemoeienis van Amerikaanse partijen met het OVV-rapport kwam vanmiddag ook aan de orde in de Tweede Kamer. Een aantal Kamerleden stelde kritische vragen over de gang van zaken.

Minister Van Nieuwenhuizen benadrukte dat de Onderzoeksraad onafhankelijk is. “De onderzoeksraad doet aanbevelingen en bekijkt zelf of die worden opgevolgd.” De vliegtuigbouwer is daarvoor als eerste verantwoordelijk, maar ook de Amerikaanse en Europese toezichthouders op de luchtvaart hebben een taak.

‘Meekijken’

Van Nieuwenhuizen zei dat vliegtuigbouwers kunnen “meekijken” bij de totstandkoming van een rapport, maar dat de OVV de aanbevelingen en conclusies niet van tevoren deelt met belanghebbenden. Ze heeft geen aanwijzingen dat dat hier wel is gebeurd. Van Nieuwenhuizen vindt in het algemeen dat onderzoekers “niet onder druk gezet mogen worden door een fabrikant of door welke andere partij dan ook.”

De minister wil nog wel eens bij de OVV en bij de EASA nagaan of het nieuws over de bemoeienis een ander licht werpt op de veiligheid van de Boeing 737 MAX.

“De vraag: ‘heeft Boeing voldoende geleerd van de crash van Turkish Airlines in Nederland of hebben de problemen bijgedragen aan de recente ongevallen die zijn gebeurd met een ander type toestel?’, die moet nu worden beantwoord. Dat doen wij niet, daar kijken andere internationale onderzoeksinstellingen naar”, aldus Dijsselbloem.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle