Ufuk Gazetesi

Oproep aan Iran: stop geweld en blijf in atoomakkoord

Oproep aan Iran: stop geweld en blijf in atoomakkoord
111
06 Ocak 2020 - 5:26

De regeringsleiders van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk hebben Iran in een gezamenlijke verklaring opgeroepen om geen geweld te gebruiken. Ook dringen Boris Johnson, Angela Merkel en Emmanuel Macron erop aan dat Teheran zich aan het atoomakkoord houdt.

Na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger op vrijdag, dreigt Iran met vergeldingsaanvallen. Soleimani’s opvolger Esmail Ghaani heeft vandaag wraak gezworen voor de aanval.

Gisteren trok het land zich ook volledig terug uit het internationale atoomakkoord, dat in 2015 werd gesloten met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Twee jaar geleden zegde president Trump het akkoord al op.

In een verklaring op de staatstelevisie zei de regering dat Iran zich niet meer houdt aan de gestelde limieten voor het verrijken van uranium, waarmee een nucleair wapen kan worden ontwikkeld.

Uiterste terughoudendheid

Johnson, Merkel en Macron vragen Iran om alle activiteiten af te breken die strijdig zijn met de atoomdeal. Ook roepen ze alle partijen op tot “uiterste terughoudendheid en verantwoordelijkheid”.

Verder beloven de regeringsleiders om zich te blijven inzetten om de spanning in het Midden-Oosten terug te dringen. Premier Johnson heeft inmiddels ook telefonisch overlegd met Trump over de situatie.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle