Ufuk Gazetesi

‘Pistachebende’ slaat toe in Oosten

‘Pistachebende’ slaat toe in Oosten
255
12 Mart 2019 - 23:21

In zowel Deventer als Steenwijk liepen vorige week pistachenotendieven tegen de lamp die de plaatselijke Lidl bestalen. In Deventer waren het vier Roemenen (twee mannen van 42 en 35 jaar en twee vrouwen van 40 en 36 jaar), die werden aangehouden na de diefstal. In hun auto: tientallen zakken pistache- en cashewnoten en ook andere dure consumptiegoederen.

In Steenwijk ging het om twee Roemeense mannen van 21 en 29 jaar. In een sporttas in hun voertuig werden liefst 59 groene zakjes gezouten ‘Pistachio’s’ van Lidl-huismerk Alesto (3,40 euro maar deze week in de aanbieding, twee voor 5,50!) aangetroffen. Geen van de verdachten heeft een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechtbank laat weten dat vijf van de verdachten nog eens 14 dagen in bewaring moeten blijven.

Met de arrestatie van deze Roemenen bleek de notenroof niet voorbij. Sinds 22 februari sloegen pistachedieven veelvuldig toe; de politie kreeg tot gisteren (vrijdag) dertien aangiften binnen, zegt Ed Kraszewksi van de Landelijk Eenheid van de politie. Opvallend: meer dan de helft daarvan -zeven aangiften- is afkomstig uit het oosten des lands.

Volgens Kraszewksi zijn er aanwijzingen dat de daders samenwerken, zij het in verschillende samenstellingen. “Voor zover bekend gaat het allemaal om Roemenen. Je zou kunnen spreken van een pistachebende.’’ Een verklaring voor de plotse golf van pistachediefstallen heeft hij niet.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland