Ufuk Gazetesi

Politie mag verdachte dwingen smartphone te ontgrendelen

Politie mag verdachte dwingen smartphone te ontgrendelen
273
28 Şubat 2019 - 19:32

De politie mag een verdachte dwingen om zijn eigen smartphone met een vingerafdrukscan te ontgrendelen. De methode is niet in strijd met het beginsel dat stelt dat een verdachte niet mee hoeft te werken aan zijn eigen veroordeling, oordeelt de rechtbank Noord-Holland donderdag.

In de zaak, waarin donderdag drie mannen zijn veroordeeld, wilde een van de verdachten zijn iPhone niet ontgrendelen door de toegangscode in te voeren. Daarom heeft de politie de man geboeid en zijn duim tegen de vingerafdrukscanner gehouden, waarna de smartphone ontgrendeld werd.

Volgens de rechter was de handeling rechtmatig, omdat het plaatsen van de duim een “beperkte inbreuk” op de lichamelijke integriteit inhoudt. Ook had de politie de “gerechtvaardigde verwachting” dat op de iPhone afbeeldingen en chatgesprekken te vinden waren die de schuld van de verdachten onderbouwden.

Het is voor het eerst dat een rechter zich in Nederland uitspreekt over de rechtmatigheid van het gebruik van biometrische gegevens van een verdachte om zijn smartphone te ontgrendelen.

Smartphones zoals de iPhone kunnen naast een pincode beveiligd zijn met biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk- of gezichtsscan.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland