Ufuk Gazetesi

Recordaantal doden door drugs in VS in 2017

Recordaantal doden door drugs in VS in 2017
167
29 Kasım 2018 - 18:40

Het aantal doden door drugsgebruik in de Verenigde Staten is vorig jaar gestegen tot een recordaantal van ruim zeventigduizend. Daarmee zijn er meer doden door overdoses drugs dan door verkeersongevallen, aids of vuurwapengeweld.

In 2010 lag het aantal drugsdoden nog ruim onder de veertigduizend.

Het aantal is zo sterk gestegen dat het zelfs invloed heeft op de gemiddelde levensverwachting voor Amerikanen. Die is namelijk de afgelopen drie jaar voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog gezakt. Een overdosis drugs is nu de belangrijkste doodsoorzaak voor volwassenen onder de 55 jaar.

De toename van het aantal drugsdoden is voornamelijk door gebruik van synthetische drugs zoals fentanyl. Die groep groeide van 3.000 in 2013 naar 28.000 vorig jaar. Fentanyl is een krachtige drug, waarbij kleine meetfouten tot een overdosis kunnen leiden. Ook veranderen de mengsels van synthetische drugs vaak, waardoor de sterkte voor gebruikers vaak moeilijk in te schatten is.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland