Ufuk Gazetesi

Regering Jemen en rebellen sluiten deal

Regering Jemen en rebellen sluiten deal
169
04 Aralık 2018 - 16:45

De Jemenitische regering en Houthi-rebellen zijn het dinsdag eens geworden over de uitwisseling van duizenden gevangenen, liet regeringsfunctionaris Hadi Haig aan persbureauAFPweten.

De overeenkomst werd gesloten tijdens een bezoek van VN-gezant Martin Griffiths. Er zullen zo’n 1.000 tot 1.500 rebellen worden geruild voor 1.500 tot 2.000 soldaten van het regeringsleger. De door Iran gesteunde Houthi’s zijn al vier jaar in oorlog met de Jemenitische regering, die hulp krijgt van een Saoedische coalitie.

“Dit is een stap in de goede richting en bouwt wederzijds vertrouwen op tussen de partijen”, zegt een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis tegenAFP. De hulporganisatie zegt toezicht op de uitwisseling te gaan houden.

De ruil zal na de geplande vredesonderhandelingen worden uitgevoerd, aldus Haig. Griffiths hoopt dit overleg, wat moet plaatsvinden in Zweden, nog voor de jaarwisseling te realiseren. De VN-gezant is dinsdag naar Jemen gevlogen om dit te bewerkstelligen.

Naar verwachting zal een delegatie van Houthi-rebellen onder begeleiding van Griffiths op korte termijn afreizen naar Zweden, zei een woordvoerder van de rebellen.

Griffiths wil ook dat er een akkoord komt over de heropening van het vliegveld van hoofdstad Sanaa en een staakt-het-vuren in havenstad Hodeidah, waar tot 80 procent van alle noodhulp, brandstof en handelsgoederen arriveert. Of hierover al een akkoord is gesloten, is nog niet bekend.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland