Ufuk Gazetesi

Spanje bereikt akkoord met EU en VK

Spanje bereikt akkoord met EU en VK
149
25 Kasım 2018 - 9:21

Spanje, de rest van de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben zaterdag een akkoord bereikt over de status van het Britse territorium Gibraltar na de Brexit. Dat vraagstuk dreigde de Brexit-top die op zondag zal plaatsvinden te verstoren.

De Spaanse premier Pedro Sanchez bevestigde zaterdagmiddag dat telefonische onderhandelingen tussen Madrid, Brussel en Londen hebben geleid tot een afspraak waar Spanje mee kan leven.

Bij onderhandelingen over de status van het piepkleine Britse territorium, dat in zijn geheel in Spanje gelegen is, zal Madrid altijd worden betrokken, aldus Sanchez.

Het akkoord kwam mede tot stand dankzij Britse garanties op dat gebied. Het VK heeft beloofd het uittredingsakkoord niet te zullen interpreteren als een belofte van de EU om Gibraltar automatisch te betrekken bij afspraken over de toekomstige handelsrelaties. Een overgrote meerderheid van de bevolking van het schiereiland wil Brits blijven.

Tijdens de Brexit-top op zondag in Brussel moeten de EU-regeringsleiders groen licht geven voor het principeakkoord, maar Sanchez dreigde dit niet te doen vanwege de kwestie-Gibraltar. Spanje wil namelijk vetorecht krijgen bij besluiten over het Britse schiereiland, dat het land in 1704 moest afstaan na een invasie door een Brits-Nederlands leger. Dat is nu geregeld.

Naar verwachting zal het Brexit-akkoord zondag dan ook worden goedgekeurd. “Hoewel niemand reden heeft om gelukkig te zijn op die dag wil ik een ding benadrukken: in deze kritieke tijden hebben de EU27 de test van eenheid en solidariteit doorstaan”, schreef EC-voorzitter Tusk zaterdag in een verklaring.

Eerder deze week werd bekend dat de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk het eens zijn geworden over de politieke verklaring over de toekomstige relatie met het VK na Brexit. In deze verklaring staan bijvoorbeeld onderwerpen als handelsrichtlijnen en veiligheid.

Als het VK en de andere EU-lidstaten het principeakkoord zondag voorzien van handtekeningen, is de Brexit nog niet rond.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland