Ufuk Gazetesi

Stemmen voor een nieuw Europees Parlement

Stemmen voor een nieuw Europees Parlement
532
23 Mayıs 2019 - 10:45

In Nederland beginnen vandaag de op een na grootste democratische verkiezingen ter wereld. Verspreid over vier dagen mogen 426 miljoen Europeanen stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Ons land is als eerste aan de beurt en hier vind je alles wat je moet weten.

Verwacht allereerst geen uitslagen vandaag. Die komen pas vanaf zondagavond, zodra alle 28 EU-lidstaten hebben gestemd. De NOS brengt vanavond wel exitpolls over de opkomst en de verwachte zetelverdeling.

In Nederland doen zestien partijen mee. Nederland heeft recht op 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement (EP). Het parlement is grofweg opgedeeld in acht politieke families. Zo zijn D66 en VVD onderdeel van de liberale familie en SP en PvdD lid van een familie van linkse partijen.

De opening van de stembureaus in Nederland zijn dus het startschot voor de Europese verkiezingen. Een half uur later openen de deuren van de stemlokalen in het Verenigd Koninkrijk. Inwoners van de overige 26 lidstaten brengen morgen, zaterdag of zondag hun stem uit.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland

film izle