Ufuk Gazetesi

Tweede Kamer voor instemming met VN-migratiepact

Tweede Kamer voor instemming met VN-migratiepact
170
05 Aralık 2018 - 11:00

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voornemen van kabinet om volgende week in te stemmen met het migratiepact van de Verenigde Naties. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Naast de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, schaarden ook GroenLinks, PvdA en DENK zich achter de eerder aangekondigde instemming. PVV, 50PLUS, SGP en FvD zijn tegen. Zij zijn bang dat migranten nieuwe rechten aan het pact kunnen ontlenen. PvdD en de SP beraden zich nog.

Thierry Baudet (FvD) stelde dat het “pact van Marrakesh” een “open uitnodiging aan Afrika om hier naartoe te komen”. De PVV sprak van “een zelfmoordpact”. De twee antimigratiepartijen zegden het vertrouwen in het kabinet op, maar de motie van wantrouwen kreeg slechts 18 stemmen.

Onder andere het VVD, CDA, D66, SP en de ChristenUnie betichtten PVV en FvD ervan zich niet aan de feiten te houden. Zij wijzen erop dat het pact expliciet stelt dat het niet bindend is. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg betichtte FvD van “demagogische retoriek”.

Volgens Maarten Groothuizen (D66) maken de twee rechtse partijen de mensen “onnodig bang”. SP’er Jasper van Dijk, die ook kritisch is over het pact, vindt dat de critici zich wel aan de feiten moeten houden en vindt dat PVV en FvD “spookbeelden” schetsen.

SON EKLENEN FİRMALAR

Ufuk Gazetesi Hollanda'nin en uzun soluklu Türkçe gazetesi Türkiye haberleri - nieuws van Turkije, Hollanda haberleri - nieuws van Nederland